Τάσος Σωτηρόπουλος: Ένας σημαντικός Έλληνας Αρχιτέκτονας περνάει στην ιστορία

Τάσος Σωτηρόπουλος: Ένας σημαντικός Έλληνας Αρχιτέκτονας περνάει στην ιστορία

Ο Τάσος Σωτηρόπουλος, ένας από τους τρεις ιδρυτές του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου ISV, που έθεσαν τα δικά τους πρότυπα στην σύγχρονη Ελληνική – και όχι μόνο- αρχιτεκτονική απεβίωσε πριν λίγες ημέρες. Το έργο του μένει αποτελώντας σημαντικό τμήμα της Ελληνικής αρχιτεκτονικής ιστορίας, ενώ πολλοί δανείζονται στοιχεία ή προσπαθούν να μιμηθούν το αναγνωρίσιμο στυλ του ISV.

Ο Τάσος Σωτηρόπουλος και οι Μπάμπης Ιωάννου και Αλέξανδρος Van Gilder, μέσα από την 40χρονη και πλέον πορεία τους, έχουν δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο είδος σύγχρονης αρχιτεκτονικής οπτικής  και μινιμαλιστικής αισθητικής. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας αλλά και της συνεισφοράς και της επίδρασής τους είναι ο όρος που έχει επικρατήσεις στους παροικούντες της Αρχιτεκτονική Ιερουσαλήμ … “αυτοί ISVίζουν!..”.

Το «ΕΥ ΖΗΝ» κατά Τάσο Σωτηρόπουλο

«Ευ ζην σημαίνει να χαλαρώνεις με καλή παρέα και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, καθισμένος στο σωστό σημείο με σωστή θέα, όπως ακριβώς το είχες φανταστεί τότε που για πρώτη φορά βρέθηκες στο οικόπεδο, οραματιζόμενος ένα σπίτι που ακόμη δεν υπήρχε» αναφέρει ο Τάσος Σωτηρόπουλος σε συνέντευξή του σχετικά με σπίτι που σχεδίασε.

Η εν λόγω κατοικία στο Κεραμικό σχεδιάστηκε στον ελεύθερο χρόνο του αρχιτέκτονα και για την υλοποίησή της επιλέχθηκαν γυμνό μπετόν, μαύρο μάρμαρο, μαύρη λαμαρίνα, βιομηχανικό δάπεδο, ξύλο, γυαλί, μπαμπού και νερό, στοιχείο που κάνει αισθητή την παρουσία του στην είσοδο, εκατέρωθεν του διαδρόμου. Κάθε λύση, κάθε υλικό και κάθε έπιπλο – σημειωτέον ότι τα περισσότερα είναι ιδιοκατασκευές – εξυπηρετεί την καλή ζωή των ενοίκων. Την θεωρούμε χαρακτηριστική και παραθέτουμε σειρά φωτογραφιών που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε το στυλ που υπηρετούσε ο Τ. Σωτηρόπουλος αλλά και το γραφείο ISV.

Ο Τάσος Σωτηρόπουλος και το αρχιτεκτονικό γραφείο ISV

Ο Τάσος Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950, σπούδασε Αρχιτεκτονική Μηχανική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από όπου αποφοίτησε το 1974.

Το 1978 κάπου στη Κυψέλη ο Μπάμπης Ιωάννου και ο Τάσος Σωτηρόπουλος θα ξεκινούσαν μια πορεία της οποία την διαδρομή ούτε και οι ίδιοι δεν μπορούσαν να φαντασθούν. Ξεκινούν αναλαμβάνοντας μελέτες σύνθετων κτιριακών έργων στη Σαουδική Αραβία, πολυκατοικιών και κατοικιών στην Ελλάδα.

Το 1982 στο σχήμα εντάσσεται ο Αλέξανδρος Van Gilder και δημιουργείται η ομάδα ISV Αρχιτέκτονες.

Από τότε μέχρι σήμερα το γραφείο έχει διανύσει μια μεγάλη πορεία με πολύ αξιόλογα έργα.

Στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 40 χρόνων λειτουργίας του γραφείου ο κόσμος που προσήλθε ήταν εντυπωσιακός. Τόσο οι διοργανωτές όσο και οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες δήλωσαν την έκπληξή τους. Στο πλαίσιο των δηλώσεων, συνεντεύξεων, παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν παραθέτουμε τα ακόλουθα.

O αρχιτέκτονας και Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Δημήτρης Φιλιππίδης μιλώντας για τους ISV και την γνωριμία μαζί τους θα πει ανάμεσα σε άλλα:

–Toυς  γνώρισα στην διάρκεια της κατασκευής μίας οικίας στη Βουλιαγμένη. Ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει από τους ISV να κατασκευάσουν ένα τέτοιο χώρο εντός της οικίας που ακόμη κι αν έπαιρνε φωτιά να διασωθούν τα αγαπημένα βινύλια. Πράγματι οι ISV έκαναν πράξη την επιθυμία του…

Ο Μπάμπης Ιωάννου μιλώντας στο περιοδικό ek και στον Σταύρο Μαρτίνο θα πει:

-Όταν ξεκινήσαμε το 1977 δεν μπορούσαμε να φανταστούμε να μην κάνουμε μοντέρνα αρχιτεκτονική. Αυτό μας έβγαινε, αυτό πάντα κάναμε και δεν υπήρξε καμία στιγμή που να προβληματιστούμε για το αν αυτό είναι που θα κάνουμε ή όχι. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η αυτή η επιλογή στα πρώτα χρόνια του γραφείου μας δεν είχε και σπουδαία ανταπόκριση. Μετά από 40 χρόνια ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Η δημιουργία χώρων μέσα στους οποίους ο άνθρωπος λειτουργεί καλύτερα, ονειρεύεται, χαίρεται, δημιουργεί, απολαμβάνει, ερωτεύεται και αισθάνεται να εξελίσσεται. Πιστεύουμε στην αρχιτεκτονική που προσφέρει τις προϋποθέσεις και που λειτουργεί σαν έμπνευση για τη βελτίωση της ζωής. Θα θέλαμε το γραφείο μας να συνεχίσει και στο μέλλον να έχει τους ίδιους στόχους.

Σήμερα η ISV απασχολεί αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, σχεδιαστές και industrial designers και έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην αγορά γης, την ανάπτυξη, την κατασκευή και πώληση ως επί το πλείστον κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Πηγές πληροφοριών και φωτογραφιών: https://www.isv.gr/, https://www.michanikos-online.gr/, https://www.ktirio.gr/, https://kourdistoportocali.com/

Newsletter
Εγγραφή στοNEWSLETTER
Μάθετε πρώτοι τα νέα και τις ανακοινώσεις μας
FacebookYouTubeInstagram
Copyright © 2024 BathroomPlus.